Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Javíts CD-t, DVD-t banánnal

2010.06.14

Mosolyra szaladt az arcom, amikor megláttam egy lelkes Angol kisasszony ötletét, mely szerint néhány háztartásban megtalálható holmival visszanyerhető az összekarcolódott adathordozók tartalma.

 

 

 

Kép

 

Sokak lehetnek abban a csapdában, hogy kedvenc adataikat néhány kósza karc ejtette foglyul és az a fránya lejátszó nem hajlandó olvasni. Mit tehet ilyenkor az ember? Vagy gondolkodás nélkül a szemetesbe frizbizi a korongot szív fájva, vagy megpróbál tenni valamit a „ráncok” ellen. Ajánljuk a fogkrém + banán + ablaktisztító + puha rongy kombó kipróbálását.

 

 

 

 

Kép

 

Először is kapjuk magunkhoz a sérült adathordozót és eresszünk rá némi fogkrémet. Természetesen a legkevésbé szemcsés típust válasszuk (!), legjobb, ha gél-t használunk. Miután kész a fogkrém glória, kezdjük el gyengéden, körkörös mozdulatokkal, bemasszírozni a puha ronggyal a karcos felületbe. Ezt végezzük nagyjából 1-2 percig, majd a ronggyal távolítsuk el a fogkrémet teljesen.

 

 

 

Kép

 

Ha a korong felülete megtisztult a fogpasztától, jöhet a banán (na ezen sírtam a röhögéstől). Járjunk el ugyanúgy, ahogy az első fázisban, tehát kezdjük el körkörösen simogatni a lemez felületét gyümölccsel. Ezt is kábé 1-2 percig ismételjük, majd a banán héjának belső felével dörzsölgessük meg a felületet újra ugyanannyi ideig és kör alakú mozdulatokat végezve. Természetesen ezután a puha rongy következik, amivel a banánrostokat és nyálkát eltávolíthatjuk.

 

 

 

Kép

 

Utolsó fázisként az ablaktisztító következik, mellyel makulátlan tiszta állapotba hozhatjuk lemezünket, eltakarítva róla az ott maradt ragacsokat és az egyéb komisz szennyeződéseket.

 

 

 

 

Kép

 

Mondanom se kell, ezt is csak körkörös mozdulatokkal végezzük. Ha mindent jól csináltunk, akkor a lejátszhatatlan korongunk ismét működni fog.

 

 

 

Kép

 

Nos, nem tudom, hogy mennyire működőképes ez az eljárás, hiszen még nem próbáltam. Ám a képek alapján eléggé hatékonynak tűnik a dolog, így biztosan letesztelem, és ha működik, utána nekiugrok a telefonkijelzőmnek is. Ha esetleg ti magatok is kipróbáljátok, osszátok meg velünk, hogy mi lett a végeredmény.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lehet

(szerk., 2010.07.04 20:45)

Szija! Nos igen, a Dj-seknek nagyon kell vigyázniuk a lemezeikre. A cikkre kitérve: Én sem nagyon akartam benne hinni, de egy-két ember kipróbálta, és nekik bevált. Elvileg azért kell a fogkrém és a banán, hogy az összes karcolást leszedje róla, az ablak tisztító pedig a banán utáni ragacsot hozz le. =)Ezután nem fényes lesz a lemez, mint eredeti korában, hanem nagyon matt, de nem is azért csináljuk a műveletet, hanem azért, hogy újra le lehessen játszani. Köszi a kommentet. Pusz

Hááát...

(DJ DDJINJ, 2010.07.04 13:48)

Szia!Dj vagyok és nekem sajna nagyon ügyelem kell a lemezekre,de ez egy nagyon nagy baromsáf amit olvastam. Már bocsi ,dde minek rá a fogkrém illetve a banán ,ha azt alkoholos ablak tisztitóval le mossuk ? :D Amúgy a legjobb ilyen esetre a szappanos vagy samponos langyi víz :) További kellemest :)